У Звягелі обговорили загрозу ящуру та безпеку харчової продукції
У Звягельській районній військовій адміністрації відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Звягельській районній державній військовій адміністрації.
Перший заступник начальника РВА Юрій Оханський відкрив нараду, на ній ключовою темою стало обговорення ризиків, пов’язаних з поширенням ящура. Також на засіданні детально розглянули заходи безпеки для запобігання проникненню цієї небезпечної хвороби на територію України.
Юрій Лисюк, заступник начальника відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Звягельського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області , наголосив на значному негативному впливі спалаху ящуру, як на сільське господарство, так і на економіку. Він зазначив, що у зв’язку зі складною епізоотичною ситуацією в Німеччині, Словаччині та Угорщині, надзвичайно важливо дотримуватися всіх необхідних правил, щоб захистити сільське господарство. Також він поінформував про те, що в Україні діє інструкція щодо профілактики та ліквідації ящуру, а статус країни, вільної від цієї хвороби без вакцинації, передбачає заборону на використання вакцин та сироваток, окрім особливих випадків.
Окрім загрози ящуру, на нараді обговорили питання ідентифікації сільськогосподарських тварин. Начальник Звягельського районного управління Держпродспоживслужби Олександр Коваль роз’яснив, що ця процедура є основою для контролю за здоров’ям тварин та якістю продуктів тваринництва на всіх етапах їхнього оббігу, а також надає власникам право на реалізацію продукції та переміщення тварин.
Провідний спеціаліст Головного управління Держпродспоживслужби Світлана Марчевська розповіла про важливість дотримання законодавства у сфері захисту рослин та безпечне використання пестицидів, а також про зміни у процедурі отримання відповідних посвідчень.
Головний спеціаліст районного управління Держпродспоживслужби Світлана Шипа доповіла про заходи з попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл.
Підсумовуючи нараду, Юрій Оханський наголосив на важливості усвідомлення загрози ящуру та необхідності неухильного дотримання всіх протиепізоотичних заходів, а також інших питань, що стосуються безпеки харчової продукції та захисту сільськогосподарської галузі.